Mi a floorball?

Történet
 
A floorball a jégkoronghoz hasonló, skandináv eredetű labdajáték. Két nemzet is a saját találmányának tartja ezt a sportot. Az 1960-as évek végén az Egyesült Államokban már játszottak floorhockey nevű játékot (hasonló ütőkkel a mostaniakhoz). Svédországban is kitaláltak egy nagyon hasonló sportágat az amerikaihoz, amit innebandynak neveztek el, Czitrom András személyében magyar is volt a kigondolók között. Céljuk az volt, hogy a hoki agresszivitásától tartózkodók számára egy legalább ugyanolyan élvezetes, ám sokkal tisztább játékot hozzanak létre, ami tornateremben játszható.
 
Alapismeretek
 
A játékot két csapat játssza. Minden csapat öt mezőnyjátékosból és egy kapusból áll. A mezőnyjátékosok a hokiütőhöz hasonló, könnyű szerkezetű, karbonszálas ütőkkel rendelkeznek. A kapus sisakot, nagy méretű mell-, térd- illetve lábszárvédőket visel, ütője nincs. A játékot egy műanyagból készült, kemény, lyukacsos labdával játsszák. A pályákat általában kézilabda méretű (40m x 20m) pályán állítják fel, melyet 50 cm magas palánk vesz körül.
 
rftkrokodilok.jpg
 
A mérkőzések 3 db 20 perces harmadból állnak (tiszta játékidő), köztük 10 perces szünetekkel. Így egy találkozó nagyjából 2 óra hosszan tart. Minden játékrész és gól esetén a játék "húzással" indul a középpontból. A találkozókat két egyenjogú játékvezető vezeti. A csapatok általában a hokihoz hasonlóan, percenként sorokat cserélnek, így akár 20 fő is ülhet a cserepadon egy mérkőzésen.
 
Szabálytalanságok
 
Ahogy fent is olvasható, két bírói vezeti a találkozókat, akik szabálytalanság esetén közbe avatkoznak. A szabálytalanság módja és minősége szerint különböző fokozatú büntetések vannak. Az enyhébb kihágásoknál szabadütés a vétlen csapat jutalma, azonban a durvább eseteknél 2-5 perces kiállítást vagy akár piros lapot is adhatnak a játékvezetők (eltiltással járhat).
 
A pontos szabályokat megtalálhatják itt.
 
Magyar floorball
 
Magyarországon a játékot 1989-ben mutatták be, palánklabda néven. Még ebben az évben megalakult a Magyar Palánklabda Szövetség, melynek jogutódja a Magyar Floorball Szövetség lett 1997-ben. A jelentős fejlődés ekkor indult. Főleg a fiatalok - általános és középiskolások - kezdték el játszani.
 
1998-tól diákolimpiai sportág lett. 2009-2010. tanévben több mint háromszáz, 2010-2011. tanévben több mint 400 csapat indult (melyek száma folyamatosan növekszik). 2013-2014-ben már több mint 450 csapat nevezett a kispályás küzdelmekre, míg közel 150 együttes az unihoki és nagypályás Diákolimpiához csatlakozott!
 
A korosztályos (U9-U19) versenyeken túl, jelenleg működik egy férfi első osztály (OB1), egy másodosztály (OB2) és harmadosztály (OB3). A hölgyekjelenleg egy osztályban mérik össze erejüket (Női OB1).
 
pillang__kch.jpg
 
Utánpótlás
 
A fiatalok számára két rendszerben szervezünk bajnokságokat. A kisebbek számára unihoki rendszerben, azaz kisebb méretű pályán 3+1 fővel, rövidebb játékidővel folyik a küzdelem. Míg a nagyobbak számára nagypályán, immár 5+1 fővel, de rövidített játékidővel írjuk ki a bajnokságokat. Szeretnénk, ha minél több gyermek fedezné fel magának ezt a sportot, ezért kiemelt területként tekintünk az utánpótlásra, megpróbáljuk a Diákolimpia sikerét áthozni az országos bajnoki rendszerbe is!