Hírek

Út Malmöbe: kezdődik a vb-selejtező!
2024. 02. 01.

Sorrendben a cseh, a házigazda lengyel, és az osztrák csapattal találkozik férfiválogatottunk a csütörtöktől vasárnapig tartó lochówi világbajnoki selejtezőtornán.

Több mint egy évtized telt el azóta, hogy a magyar férfi floorball-válogatott legutóbb világbajnokságon járt. 2012-ben Svájcban mutathatták meg magukat a mieink a legnagyobb színpadon, a csoportkörben két szorosabb és egy sima vereséget szenvedtek, majd az első helyosztón könnyedén győztek, a másodikat viszont hatalmas csatában elbukták, így a 14. helyen zártak. Azóta persze tovább erősödött a mezőny, egyre nehezebb odaférkőzni a nemzetközi elitbe, de Csordás Tamás vezetésével csütörtöktől vasárnapig azért száll harcba nemzeti csapatunk, hogy decemberben pályára léphessen a malmöi vb-n.
 
Két út vezet a tornára: vagy a négytagú csoportot, vagy a vasárnapi playoff-mérkőzést kell megnyerni a lengyelországi Lochówban megrendezésre kerülő európai selejtezőn. Utóbbi sem könnyű feladat, hiszen előbb a második vagy a harmadik helyen kell végezni, majd megverni a másik kvartettből érkező riválist, az előbbi forgatókönyvhöz pedig már a nyitányon földöntúli bravúrra lenne szükség. Rögzítsük: csütörtöki ellenfelünk, a cseh válogatott ezüstérmes lett az előző világbajnokságon, és a világranglistán is a második helyen áll, vagyis valóban a szűk élmezőnyhöz tartozik. Arra persze nem számíthatnak a csehek, hogy a mieink feltett kézzel játszanak ellenük, de az erőviszonyokat ismerve a pénteki, lengyelek elleni, és főleg a szombati, osztrákok elleni mérkőzés lesz a legfontosabb.
 
Merthogy abból a két találkozóból legalább az egyiket meg kell nyerni, hogy vasárnap legyen esélyünk kiharcolni a világbajnoki részvételt. Fiatal a csapat, fontos a tapasztalatszerzés az erős vetélytársakkal szemben, de miért ne álmodhatnánk nagyot? Miért ne léphetnénk ki újra a nagyszínpadra?
 
„Felemás érzéseim vannak, mert nagyon sok sérültünk volt, új játékosok érkeztek a csapatba, de úgy gondolom, hogy mindent megtesznek Lengyelországban azért, hogy jó eredményt érjünk el – mondta a selejtezőtorna előtt Csordás Tamás, a férfiválogatott szövetségi kapitánya. – A lengyelek elleni mérkőzést várom a legjobban, mert hazai közönség előtt játszó csapattal fogunk találkozni, ők szervezik a selejtezőt. Szerintem nagyon jó lesz a légkör a csarnokban, szeretnénk megverni a lengyeleket hazai közönség előtt! Azt várom, hogy csapatként, szívvel-lélekkel küzdjünk, és mindenki tegyen meg mindent a sikeres szereplés érdekében.”
 
A felkészülést látva az akaratra, az elszántságra Lochówban sem lehet majd panasz, a srácok még az utolsó napokat is kihasználták, hogy csiszoljanak a játékukon. Tavaly márciusban Csordás Tamás és stábja több mint hetven játékosnak adott lehetőséget, majd ebből a keretből állították össze az általuk legjobbnak ítélt húsztagú keretet. A selejtezőig vezető út fontos állomása volt, hogy a Hungária Kupán hazai pályán játszhatott nemzetközi mérkőzéseket a válogatott, csütörtökön 16 órától viszont már élesben kell bizonyítani. Hajrá, magyarok!
 
Világbajnokság, férfiak, selejtező, európai 2-es csoport (Lochów)
 
A magyar válogatott mérkőzései:
 
Február 1. 16:00 Csehország–Magyarország
Február 2. 19:00 Magyarország–Lengyelország
Február 3. 15:00 Magyarország–Ausztria
Február 4. Playoff-mérkőzések, helyosztók

A keret:
Kapusok: Hotz Erik (Phoenix FSE), Szuri Zoltán (SZPK Sárosi Optika Komárom)
Védők: Borza William (Ajer IBK, NOR), Borza Thomas (Ajer IBK, NOR), Csík Dániel (IBK Cartoon Heroes), Czank Dávid (SZPK Sárosi Optika Komárom), Dávid Bence (ARES HC), Diószeghi Levente (Dunai Krokodilok SE), Németh Richárd (SZPK Sárosi Optika Komárom), Rési Tamás (Phoenix FSE), Szelley Áron (Phoenix FSE)
Támadók: Ádám Milán (Benlose FC, DEN), Carls Fredrik (Mariebergs SK, SWE), Dikácz Juvenál (Benlose FC, DEN), Harangozó Szilárd (Phoenix FSE), Kiss János (SZPK Sárosi Optika Komárom), Pirik Dávid (SZPK Sárosi Optika Komárom), Pozsony Bendegúz (Dunai Krokodilok SE), Rési Zoltán (FBC München, GER), Trombitás Balázs (Phoenix FSE)