Hírek

OB kiírások 2019-2020
2019. 05. 31.

Nemzetközi Ligával és kispályás sorozattal bővül a bajnokságok köre.

Újdonságokkal, és komoly változtatásokkal veszi kezdetét a 2019-2020-as floorball bajnoki évad szeptembertől. 
 
IFL és egyszerűsített utánpótlás korosztályok
Az egyik és talán a legfontosabb újdonság, hogy három magyar férfi csapat, a Phoenix Fireball, az SZPK Komárom és a Dunai Krokodilok csatlakozik a szlovén-osztrák kooperációban tavaly elindított International Floorball League-hez (IFL). Az így már három ország bevonásával megvalósuló kilenc csapatos nemzetközi ligában mindhárom résztvevő nemzet három-három csapata vesz részt, akik 18 fordulós alapszakaszt követően egy Final four jellegű döntőben döntik el ki lesz a bajnok. Ezzel új szintre emeljük a környező országokkal az együttműködésünket.
 
Az utánpótlás korosztályok egyszerűsítésével az egyes bajnokságok létszámcsökkenésének végét, illetve a versenyzői létszám növekedését várjuk. U19, U17, U15 és U13 helyett ezentúl U19, U16 és U13-ban versenyezhetnek egymással a csapatok. Részben ennek is köszönhető, hogy már eddig is több olyan iskola jelezte részvételi szándékát, akik ezidáig csak Diákolimpia szinten versenyeztek.
 
Gondolunk az amatőr játékosokra és a bajnokságok utáni időszakra is
Az újonnan megalapítandó Utánpótlás és Szabadidős Bizottság feladatai közé fog tartozni az évad során a nagypályás amatőr bajnokság működtetése. Lehetőség szerint az egész szezon szabadidős versenynaptárát már szeptember első felében közzétesszük, így a csapatok akár hónapokkal előre is tudhatják, mikor és hol lesz a következő amatőr kupa.
 
Az országos bajnokságok végeztével sem maradnak versenyzési lehetőség nélkül a játékosok. Egyfajta 'levezetésként' ugyanis 2020. május hónapban heti rendszerességű nyílt kispályás bajnokságot (3v3) hirdetünk. A terveink szerint a nagy létszámra való tekintettel heti két alkalommal (hétköznap esténként) kerülnek megrendezésre akár két pályán is a mérkőzések.
 
Versenyengedély csak szabályismereti vizsgát követően
Az MFSZ Versenyszabályzata hamarosan kiegészül azzal a kitétellel, hogy kizárólag azon 16. életévét betöltött játékosok kaphatnak versenyengedélyt, akik elvégezték az (online) szabályismereti képzést és sikeresen teljesítették a vizsgát. A más sportágakban jól működő rendszer átvételére azért van szükség, hogy a játékosok objektív módon, példákkal alátámasztva megismerjék és meg is tanulják a floorball játékszabályait. Eddigi tapasztalataink azt mutatták, hogy nem minden esetben kapnak megfelelő felvilágosítást a szabályokról az utánpótlás korú játékosok. Az online képzési felület (melyen keresztül a játékvezető alapképzés is zajlani fog) június hónapban indul.
 
Szervezeti változások az MFSZ-nél
A közelmúltban a Szakszövetség vezetése sokat dolgozott azon, hogy a sportág fejlődése szempontjából elengedhetetlen szervezetfejlesztést és humán erőforrás bővítést megvalósíthassa. Az előkészítés alatt lévő változtatások érinteni fogják az Elnökség, a Versenybizottság, és a Játékvezetői Testület összetételét, valamint újonnan megalakul a Női Bizottság, az Utánpótlás és Szabadidős Bizottság, illetve a Média és Marketing Bizottság. Az új szervezeti egységekkel nőni fog a női floorballért, a női válogatottakért dolgozók száma, rendszeres amatőr edzéslehetőségek, iskola látogatások és tornák lesznek, valamint több hírt, posztot, tartalmat kapnak majd az érdeklődők. Fontos változás, hogy minden bizottság számára a Szakszövetség költségkeretet fog biztosítani a munkavégzéshez.
 
A 2019-2020-as bajnoki kiírások itt érhetőek el. Nevezési határidő (néhány kivétellel): Július 31. 24 óra!