Hírek

Mindkét nemnél kupagyőztes az SZPK Komárom
2023. 05. 21.

A férfiaknál a Dunai Krokodilokat (5–4), a nőknél az IBK Cartoon Heroest (4–2) győzte le az SZPK a Magyar Kupa döntőjében – a komáromiak a bajnoki cím után mindkét nemnél dupláztak.

Férfi Magyar Kupa
 
Bravúrra készült a Phoenix Wizards a friss magyar bajnok SZPK elleni elődöntőben, ám a komáromiak hamar eldöntötték a döntőbe jutás kérdését. Az első harmadot 9–0-ra nyerte meg az együttes, amely a második szakasz elején tízzel vezetett, és a folytatásban is uralta a mérkőzést. Ennek ellenére a fiatal Wizards megmutatta, hogy mire képes, hat gólt is szerzett, az SZPK 16–6-os győzelemmel került a fináléba. A másik elődöntő nagy fordítást hozott: a címvédő Phoenix öt perccel az első harmad vége előtt ellépett kettővel, de a Dunai Krokodilok együttese egyenlített, majd a második játékrészben fordítottak. A záró harmad végig a Krokodilok elképzelései alakult, amely 10–5-re megnyerte a szombat esti összecsapást.
 
Elődöntő
SZPK-DESEF Komárom–Phoenix FSE Wizards 16–6 (9–0, 3–2, 4–4)
Dunai Krokodilok–Phoenix Fireball SE 10–5 (3–3, 1–0, 6–2)
 
A várakozásoknak megfelelően nagy csatában dőlt el a Magyar Kupa sorsa a férfiaknál. Az SZPK jól kezdte a Dunai Krokodilok elleni döntőt, az első harmad derekán kevesebb mint fél perc alatt előbb Pfneiszli Péter, majd Zsámboki Dániel is beköszönt. A Krokodilok nem törtek meg, Rózsa Vince szépített, de nagyon gyorsan jött a felelet Velencei Marcelltől. A második harmad elején mindkét oldalon adódtak lehetőségek, és bár emberelőnyből nem tudott gólt szerezni a Komárom, akcióból már igen, Zsámboki növelte az előnyt. Ezúttal a Krokodilok válaszoltak szinte azonnal, ismét Rózsa volt eredményes, de a szünet előtt visszaállt a háromgólos különbség, Zsámboki átadását Németh Richárd váltotta gólra. Parázs csata zajlott a pályán, az utolsó harmadban nyolc kiállítást is fújtak a játékvezetők, a Krokodilok szervezetten védekeztek, és mentek előre a szépítésért. Hoffmann Tamás emberelőnyből közelebb hozta csapatát, majd az utolsó percben, létszámfölényben ismét beköszönt, de az egyenlítésre már nem maradt idő, 5–4-es sikerével az SZPK Komárom vihette haza a kupát.
 
Döntő
SZPK-DESEF Komárom–Dunai Krokodilok SE 5–4 (3–1, 2–1, 0–2)
Pontszerzők: Zsámboki 2+1, Pfneiszli 1+1, Németh R. 1+0, Velencei 1+0, Sárosi 0+1, Tóth M. 0+1, ill. Rózsa 2+2, Hoffmann 2+0, Pozsony 0+1, Varga R. 0+1
 
Női Magyar Kupa
 
Előzetesen a Magyar Kupa első elődöntője ígérkezett izgalmasabbnak a nőknél, a bajnoki ezüstérmes IBK Cartoon Heroes a kupasorozatban címvédő Phoenix ellen lépett pályára. Noha a Phoenix szerzett vezetést, a CH még az első harmadban egyenlített, majd a másodikban két gyors gólváltást követően ritmust váltott, és sok mozgással, ötletes játékkal három perc alatt három gólt szerzett. Innen már nem volt visszaút a Phoenixnek, az IBK CH 9–4-es győzelemmel jutott a vasárnapi döntőbe, amelyben az SZPK Mentőangyalokkal találkozott. A komáromiak a másik ágon az Eger ellen nyertek fölényesen, 18–6-ra, Lelovics Nóra kilenc gólt szerzett a mérkőzésen.
 
Elődöntő
IBK Cartoon Heroes–Phoenix Fireball SE 9–4 (1–1, 5–2, 3–1)
SZPK Mentőangyalok Komárom–
Egri Városi Sportiskola 18–6 (4–1, 6–4, 8–1)
 
Amíg az elődöntőből lehengerlő támadójátékkal jutott tovább, a fináléban rendkívül fegyelmezett védekezéssel ért fel a csúcsra az SZPK. A komáromi alakulat alaposan bekezdett az IBK CH ellen, negyedóra sem telt el a mérkőzésből, amikor már három volt közte – Lelovics Nóra duplája után Hajas Réka is betalált. A CH nagy erőket mozgósított a szépítés érdekében, ami a második harmad derekán össze is jött Vladár Veronika révén, de még így is kétgólos előnyből várhatta a záró szakaszt az SZPK. Hatalmas taktikai harc, kemény fizikai küzdelem zajlott a pályán, az utolsó percekre lehozta kapusát a CH, Lelovics pedig üres kapus góllal végleg lezárta a döntőt. A végeredményt Zsámboki Alíz állította be, az SZPK Mentőangyalok Komárom 4–2-es győzelmével hódította el a kupát.
 
Döntő
SZPK Mentőangyalok Komárom–IBK Cartoon Heroes 4–2 (3–0, 0–1, 1–1)
Pontszerzők: Lelovics N. 3+0, Hajas 1+0, Bélai 0+1, Pénzes 0+1, Somodi 0+1, Varga A. 0+1, ill. Zsámboki 1+1, Vladár 1+0, Fürjes 0+1
 
Fotó: SZPK Komárom