Hírek

Küldetés teljesítve: irány a vb!
2023. 08. 29.

A hétvégi selejtezőtorna utolsó játéknapján tette fel a pontot az i-re U19-es leány válogatottunk, amely a franciák legyőzésével kiharcolta a részvételt a jövő évi világbajnokságon.

Az utolsó másodpercben már hangosan számoltak vissza a kispadon ülő – mit ülő, álló játékosok –, hogy aztán a pályán társaikkal, egymás nyakában ugrálva ünnepeljék a világbajnoki részvételt. A magyar U19-es leány floorball-válogatott a hétvégi selejtezőtorna utolsó mérkőzésén harcolta ki, hogy ott lehessen a jövő májusi vb-n a finnországi Lahtiban. 
 
De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen a Franciaország elleni ütközet előtt a dánokkal és az olaszokkal is megmérkőzött Varsányi Zsuzsanna együttese, és bizony mindkét mérkőzésen voltak biztató jelek, amelyek már előrevetítették, hogy sikerülhet a kvalifikáció. Noha Dánia más szintet képvisel, és a nyitányon 19–2-es győzelmével érvényesítette is a papírformát, a nagy iram és a taktikai, fizikai küzdelem jót tett csapatunk fejlődésének, Medica Krisztina és Kajtár Jázmin vette be az ellenfél kapuját.
 
Másnap az olaszok következtek, és ahogy arra számítani lehetett, egy rendkívül kemény, kiélezett összecsapás. Az első harmad elején Marta Pelliccioni góljára Pénzes Laura válaszolt, majd a mieinktől Somodi Anna, olasz oldalon Chiara Taini duplázott, a szünetben 3–3-ra álltak a felek. A második játékrészt viszont a vetélytárs kezdte jobban, amely kevesebb mint tíz perc leforgása alatt négy gólt szerzett, így nagy előnybe került. Gyorsan érkezett a szépítés Dulai Esztertől, de Tainit nem tudtuk tartani, Kajtár Jázmin szépítő találatával 9–5 állt az eredményjelzőn az utolsó húsz perc előtt. Amely két gólváltást hozott, magyar részről Medica lőtt kettőt, de az olasz válogatott örülhetett 11–7-es győzelemnek.
 
A döntés tehát vasárnapra maradt: nem kaphattunk ki Franciaországtól ahhoz, hogy megcsípjük a harmadik vb-részvételt érő helyet. Nem is kaptunk ki! A magyar csapat rendkívül fegyelmezetten, taktikusan és jó ritmusban játszott, szebbnél szebb támadásokat vezetett, az első harmad derekán pedig a vezetést is megszerezte, miután Kállai Fanni gólra váltott egy emberelőnyt. Sőt, kisvártatva Medica is betalált, és bár a második harmadban már kevesebb lövéssel próbálkoztunk, a védekezésünk végig jól működött, a franciák csak ritkán tudtak veszélyeztetni. A mérkőzés feléhez érve Gugg Noémi növelte a magyar előnyt, majd az utolsó tíz percre fordulva Dulai Eszter találatával és egy öngóllal már öttel vezettünk. A vége 5–2 lett, a dudaszó után pedig következett a fent megénekelt közös ugrálás – leány válogatottunk teljesítette küldetését, ott lesz a 2024-es világbajnokságon! A magyar válogatott MVP-je Gugg Noémi lett.

„Eszméletlenül boldog vagyok és nagyon büszke a csapatra – hangsúlyozta a nemzetközi szövetségnek adott interjúban a franciák elleni mérkőzés legjobbjának megválasztott Medica Krisztina. – Nagy tettet vittünk véghez, mindenki beletette, amit tudott, aminek meglett az eredménye. Csapatként tudunk küzdeni, erőt ad, hogy mindenki támogat mindekit, nagyon szeretem ezt az egészet!”

U19-es leány világbajnokság 2024, európai selejtező
 
Dánia–Magyarország 19–2 (5–1, 5–0, 9–1)
Olaszország–Magyarország 11–7 (3–3, 6–2, 2–2)
Magyarország–Franciaország 5–2 (2–0, 1–0, 2–2)
 
A végeredmény: 1. Dánia (Q*) 6 pont, 2. Olaszország (Q) 4, 3. Magyarország (Q) 2, 4. Franciaország 0
 
*Q: Kiharcolta a világbajnoki részvételt.