Hírek

Kétnapos összetartás a vb-selejtező előtt
2023. 01. 24.

A mögöttünk hagyott hétvégét a közös felkészülésnek szentelte a magyar női floorball-válogatott, amely Érden a napi két edzés mellett elméleti és sportpszichológiai foglalkozásokkal hangolt a közelgő világbajnoki selejtezőre.

A hétköznapi zsongás után hétvégére elcsendesült az érdi Batthyány iskola környéke. A szomorkás időben csak a kutyájukat sétáltatók baktattak végig a Fácán közön, ám a tornacsarnokból kiszűrődött a „munkazaj”: a magyar női floorball-válogatott szombaton és vasárnap reggeltől estig tartó összetartással készült a február eleji világbajnoki selejtezőre.
 
Kállai Márk és Liebe György a kora délelőtti kétórás edzés után elméleti foglalkozást tartott a lányoknak, majd Balázs Fruzsina sportpszichológussal beszélgetett a csapat kendőzetlenül csoportdinamikáról, teljesítménymotivációról. Mindkét napot egy újabb közös edzés zárta, amelyen a különböző mozgásokat, védekezési felállásokat ismételték át a játékosok, akik egyöntetűen úgy érzik, hogy egyénileg és csapatként is megértek az előttük álló kihívásokra, és készen állnak a selejtezőtornára.
 
„Hasznosan telt az elmúlt két hónap, az edzések mellett a sportpszicológiai foglalkozásoknak és a közösen töltött időnek köszönhető, hogy összeállt a csapat – hangsúlyozta a válogatott egyik vezére, dr. Vértesi Nicole, aki 2007 óta minden világversenyen képviselte a magyar színeket. – Balázs Fruzsi is arra biztatott minket, hogy merjünk őszintén, nyíltan kommunikálni egymással, és az olaszországi torna is közelebb hozott minket egymáshoz, a selejtezőre erőt meríthetünk abból, hogy nemrégiben legyőztük a házigazdát. Az olaszok persze revansra készülnek, és már a Franciaország elleni nyitó mérkőzés sem lesz egyszerű, mert hiába vagyunk papíron jobbak, mindig kihívást jelent jól kezdeni egy nagy tornát. Októberben csatlakoztam a lányokhoz, azóta sok összetartásunk volt, az egyes edzéseken más-más játékelemekre helyeztük a hangsúlyt. Sérülések hátráltatnak minket, de bizakodó és motivált vagyok, szeretnénk az első meccsen önbizalmat szerezni, és a folytatásban is koncentráltan, igazi csapatként játszani.”
 
A világranglistán 20. helyen álló magyar válogatott az európai 4-es csoportba kapott besorolást, ahol február első napjaiban sorrendben Franciaországgal (27.), Csehországgal (4.), Olaszországgal (18.) és Lengyelországgal (5.) találkozik, a vb-részvételhez az első három hely valamelyikén kellene végezni. A rutinos húzóemberek mellett keretben számos fiatal, tehetséges játékost is találunk, Gálfi Orsolya például még csak 15 éves, de már a felnőttek között bizonyíthat.
 
„Nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy lehetőséget kaptam a szövetségi kapitánytól – mondta az IBK Cartoon Heroes kiválósága. – Ez a második felkészülésem, és nagyon élvezem, könnyen befogadtak a lányok, szeretek a válogatottban játszani. Rengeteget tanulhatok a tapasztaltabb játékosoktól, ott segítenek, ahol csak tudnak, elsősorban a lövéseimen szeretnék javítani a közeljövőben. Nem voltam még ilyen nagy tornán, szóval izgatott vagyok, nagyon várom már, hogy elkezdődjön a selejtező. A csehek elleni mékőzést különösen várom, mert több példaképem is játszik a csapatban, akiknek követem a pályafutását, hatalmas élmény lesz személyesen találkozni velük. A célunk pedig egyértelmű, szeretnénk kiharcolni a továbbjutást, és úgy érzem, eséllyel pályázunk rá, mert az egységben rejlik az erőnk.”
 
Női válogatottunk tagjai a hétvégi összetartás után szerdán közös csapatépítő programon vesznek részt, egy hétre rá pedig már az olaszországi Lignano Sabbiadoróban lépnek pályára Franciaország ellen.
 
Világbajnokság, nők, európai selejtező, 4-es csoport (Lignano Sabbiadoro)
 
A magyar válogatott mérkőzései:
 
Február 1. 16:00 Magyarország–Franciaország
Február 2. 16:00 Csehország–Magyarország
Február 3. 19:00 Magyarország–Olaszország
Február 4. 16:00 Lengyelország–Magyarország
 
Az utazó keret: 
 
Benyó Blanka, Fürjes Csenge, Gálfi Orsolya, Kállai Fanni Anna, Kiss Dorina, Magyar Petra, Marton Fanni, dr. Mózes Réka Zsuzsanna, Muzslay Lili, Nagy Eszter, Nánási Enikő, Nyerges Dóra, Odor Gréta, Oravecz Kinga Anna, Pakodi Csenge, Stipsicz Orsolya, Takács Anna, Turi-Kováts Katalin, dr. Vértesi Nicole Melanie, Vladár Veronika Fanni, Zsámboki Alíz. Edzők: Kállai Márk, Liebe György
 
Fotó: Magyar Női Floorball Válogatott/Facebook