Hírek

Indul az EuroFloorball Cup!
2019. 10. 09.

 A rangos megmérettetésen a magyar bajnok Phoenix Fireball és a bajnoki ezüstérmes SZPK-DESEF Komárom csapata is részt vesz - Felvezetésünkben segítségünkre volt Rácz Domokos (Phoenix Fireball) és Pfneiszli Péter (SZPK)

 Október 9 és 13 között a szlovákiai Malacka városában rendezik az EuroFloorball Cup-ot (EFC), azaz az európai szinten 5. és attól alacsonyabban rangsorolt bajnokságok címvédőinek klubtornáját. A csapatok két csoportban kezdik meg a szereplésüket, majd elődöntő és döntő következik.
 
A magyar színeket mégis két csapat képviseli: a bajnoki Phoenix Fireball meleltt meghívást kapott a rendezvényzre az SZPK-DESEF Komárom legénysége is. Az SZPK az A, míg a Phoenix a B jelú csoportba kapott besorolást.
 
A csoport: AS Trencsén (Szlovákia), Greakar IBK (Norvégia), SZPK-DESEF Komárom (Magyarország)
B csoport: MFBC Lipcse (Németország), Tsunami Pozsonybeszterce (Szlovákia), Phoenix Fireball (Magyarország)
 
A teljes program megtekinthető itt: https://floorball.sport/event/eurofloorball-cup-2019/
 
A torna valamennyi találkozója megtekinthető lesz ezen a csatornán: https://www.youtube.com/channel/UCg5rsFUJDp99wb9zxdArasg
 
A tornát megelőzően a két magyar csapat fontos láncszemét, azaz a komáromi Pfneiszli Pétert és a Phoenix-es Rácz Domokost kérdeztük.
 
Szeptembertől a 3 Nations IFL sorozatában vesztek részt. Milyenek az eddigi tapasztalataitok a ligával kapcsolatban? Mennyivel másabb a mérkőzések színvonala?
 
Pfneiszli Péter, SZPK-DESEF Komárom: Eddig nagyon pozitív számomra ez az új környezet. Új kihívások, új csapatok, nagyobb motiváció pályára lépni hétről hétre. A 3 nemzet nagyon közel van egymáshoz játéktudásra az eddigi meccsek alapján. A final4-ba úgy gondolom, hogy 6-7 jelentkező is akadhat a 9 csapatból, ami a bajnokság színvolnalát prezentálja. Remélem egy új löketet ad az IFL a magyar floorballnak.
Rácz Domokos, Phoenix Fireball: Már az első meccs után láttuk, hogy nagyon jó döntés volt csatlakozni az IFL-hez. Eddig csak a szlovén csapatok ellen jàtszottunk. Fizikálisan jó állapotban lèvő, technikás játékosaik vannak. Összességében elégedettek vagyunk az eddigi meccseink eredményeivel.
 
Szerdán kezdődik az EFC. Milyen célkitűzésekkel vágtok neki a tornának?
 
P.P.: Számunkra ez egy ajándék, hiszen ide egy hosszú és nem egyszerű úton lehet csak eljutni. Reméljük, hogy szlovák ellenfelünkkel egy izgalmas mérkőzést tudunk majd játszani. A norvég csapat ellen egyértelmű, hogy nem lehet a cél több, mint küzdeni a végsőkig. Biztos, hogy minden meccsen végig harcolni fogunk, hiszen ki tudja, mikor jutunk el legközelebb EC-re.
R.D.: Elődöntőbe szeretnénk jutni.
 
Mennyire nehéz feltérképezni a mostani ellenfeleket? Mekkora kihívást jelent felvenni a versenyt mondjuk a norvég vagy német bajnokkal?
 
P.P.: Úgy gondolom, hogy az erőviszonyok évről-évre változnak. Nehéz megjósolni, hogy ki milyen játékerőt képvisel. Egy biztos, csak és kizárólag komoly ellenfelekre készülhetünk. Úgy gondolom, hogy a norvég csapat előrébb jár, mint a többi résztvevő, de nem hinném, hogy bárkinek is feltett kézzel kellene pályára lépnie.
R.D.: Az ellenfelek feltérképezèse könnyebb, mint valaha, hiszen sok csapat feltölti meccseinek videóit, amiből le lehet vonni következtetéseket. Természetesen nagy kihívás felvenni a versenyt ezeknek a nemzeteknek a bajnokaival, de a Phoenix többször is bizonyította már, hogy felkészült ezekre a kihívásokra.
 
Máshogy készültök a mostani tornára, mint egy átlagos hétvégére? Készültök-e esetleg valami extrával, vagy maradtatok a napi rutin mellett?
 
P.P.: Nyilván itt a fizikális felkészültség is számítani fog, hiszen 5 nap alatt akár 4 mérkőzést is játszhat, aki döntőig jut. Így erre már nyár óta megy a felkészülés, hiszen az IFL-ben is vannak duplameccses hétvégék. Úgy gondolom, hogy kicsit a játéktempónkon kell gyorsítani, hiszen ez még egy szint felfelé a lépcsőn. Nagyon várjuk, hogy kicsit beleízleljünk a nemzetközi tempóba más nagymúltú nemzetek ellen is.
R.D.: Maradtunk a napi rutin mellett. Kedden a helyszínen edzettünk még egy utolsót, aztán kezdődhet a torna!
 
Zárásként foglalkozzunk kicsit a magyar válogatottal is: mindketten szerepeltek a nemzeti csapatban, amelyre januárban selejtező vár. Hogyan állt össze eddig a csapat és előzetesen mit reméltek a poprádi selejtezőtől?
 
P.P.: Remek ütemben halad a felkészülésünk. Úgy gondolom, hogy a keretünkben nagy a potenciál, rengeteg kiváló játékos alkotja a válogatottat. A stáb nagyon profin kezel minket, s megtesznek mindent, hogy minél jobb felkészülést kapjunk. Sajnos a sorsolás kicsit alátett az álmainknak, hiszen a szlovákokon túl a norvégokkal is összekerültünk a csoportban. Mindenesetre ha kihozzuk magunkból minden meccsen a maximumot, már elégedettek lehetünk, aztán meglátjuk mire lesz ez elegendő. Magunkra kell koncentrálni, hogy tovább fejlődjünk, s nemsokára remélem újra VB-n léphet pályára a magyar válogatott.
R.D.: Fontos lesz az utolsó négy válogatott hétvége, ahol igazán összeállhat a 20 legjobb játékos. Nagyon nehéz csoportba kerültünk, de minden meccsre úgy fogunk felmenni, hogy győzni akarunk.