Hírek

Floorball Világbajnokság - Félidőben
2018. 12. 05.

Beszámolókban körüljárjuk a rájátszás csapatait, eddigi játékukat és további reményeiket.
 

A csoportkör szakasza véget ért. A rájátszásba a 16 csapatos mezőnyből a lebonyolítási rendszer miatt 12 továbbjutott, ugyanakkor a negyeddöntőkbe még csak négyen béreltek helyet maguknak.
 
Svédország
A svédek megállíthatatlannak tűnnek. Ugyanakkor a Finnország elleni 5:4-es győzelmük során látszódott, hogy nemcsak ők tudnak világklasszis szinten teljesíteni. Érdekesség, hogy a világbajnokság előtt több elemző és szakértő véleménye szerint is a TOP4 ország (SWE,FIN,SUI,CZE) összeállításaiban és a sorok között nincsenek különbségek az adott válogatottokon belül, mivel annyira jó játékosok alkotják a csapatokat. Ez a világ legjobbjainak mondott svédeknél nem feltétlenül igaz, ugyanis a faluni különítmény az első sorban kiemelkedik a 20 fős keretből. Várható menetrendük a döntőig a Lettország/Szlovákia győztesén és Svájcon keresztül vezet. A felkészülés folyamán Csehország számított kissé mumusuknak, akik ellen meggyűlt a bajuk, de a házigazdákkal legfeljebb csak a döntőben találkozhatnak, amire nincs nagy esély.
Player to watch: Kasper Hedlund #16 (Mullsjö AIS) - Az említett első sor és emberelőny oszlopának számító védő egy osztogató szerepkört tölt be a csapatban. Mérkőzésenként nála van a legtöbbet a labda, ő az egyik kulcsa a svéd támadójátéknak. Precíz, pontos játéka felettébb látványos.
 
Finnország
A finneket tényleg nem lehet leírni. A fogadóirodáknál messze a rivális Svédországot favorizálták a VB előtt és jelenleg is az aranyéremre, de a két csapat szombaton lejátszott meccse után senki sem mondhat le az esetleges finn címvédésről. Jól keverik a sorokat, mindenhol a rutin és a fiatal lendület ötvözete érvényesül. Egységesek, minden adott számukra, hogy bárkit legyőzzenek. A döntőig várhatóan biztos eljutnak, de előbb ehhez le kell győzniük Németországot, s majd Csehországot az előzetes esélyek szerint.
Player to watch: Jani Kukkola #22 (Era Viikingit) - A világ egyik legjobb centerének számító játékos kellő tapasztalattal robotol a pálya egészén. Nem ismer elveszett labdát és lehetetlent, szenzációs munkát végez. Erőszakos és kellemetlen védekezése mellett a támadásokból is kiveszi a részét, sokszor remek gólpasszokat ad.
 
Csehország
Sokat beszéltünk már a házigazdákról. Egyszer lent, egyszer fent amit eddig láthattunk tőlük. Ugyanakkor napról napra jobb játékkal rukkolnak elő és nagyobb extázisban játszanak. A hazai közönség eszméletlen hangulatot teremt mérkőzéseik alatt, mindenképpen segíti ez már őket, mintsem nyomást jelentene számukra. A finnek ágára kerültek az előzetes papírformának megelőzően, érdekes mérkőzés kerekedhet a szombati elődöntőből, amennyiben nem történik addig valamilyen óriási meglepetés.
Player to watch: Adam Delong #72 (Vitkovice) - A fiatal támadó kétszer szerzett már mesterhármast az eddigi 3 meccs alatt. A pontlistán 2. helyen áll 7+3 mérleggel, és ha a hendikeppel induló és a végtelenül könnyű csoportot kapó szlovákokat nem számítjuk, akkor ő a legeredményesebb az egész VB-n. A fontos pillanatok embere, esetleges döntőbe jutásukkal ő lehetne ennek a VB-nek a “felfedezettje” vagy az arca.
 
Svájc
Bizonytalan az ember, ha a svájciakat kellene jellemeznie. Nem tudni, hogy még mennyi van bennük, mire képesek igazából. A csehek elleni csoportdöntőn nem tanusítottak nagy ellenállást, bátortalan és gyengébb floorballt mutatnak, mint azt a jelenlegi floorball trend megkövetel. Svéd edzőjük segítségével meglephetik Svédországot az esetleges elődöntőjükön, de addig túl kell jutniuk egy erőteljes Norvégián is, amely a cseh-lett meccshez hasonló meglepetéssel is végződhet.
Player to watch: Manuel Maurer #11 (Vaxjo) - Brutális keze van a srácnak, finom megoldásaival közönségszórakoztató és látványos amit szinte minden cseréjében produkál. Az SSL-ben is ontja a gólokat, mindenképpen figyelni kell rá a rájátszás mérkőzésein.
 
Norvégia
A norvégoknál több nagyöreg visszavonult a nemzeti csapattól az elmúlt időszakban. Az új generáció teher nélkül szerepel a VB-n, eddig remekül. A vikingek egy rendkívül sokszínű keretet tudtak összeállítani, amely a kiegyensúlyozott és magas színvonalú bajnokságuknak köszönhető. Simán verték a dánokat és tisztesen helytálltak a világ legjobbjainak számító svéd-finn páros ellen is. Az ausztrálokat kötelező verniük a negyeddöntőbe jutásért, ahol a legfontosabb meccsükön Svájccal nézhetnek majd farkasszemet. Nem teljesen esélytelenek azon a találkozón sem.
Player to watch: Ole Mossin Olesen #10 (Tunet IBK) - A hatodik világbajnokságán szereplő csatár zorro góljairól vált híressé. A norvég elitliga ponttáblázatát is vezeti, így várhatunk még tőle szemet gyönyörködtető megmozdulásokat, amelyek nemcsak szépségdíjasak, hanem eredményesnek és hatékonynak is bizonyulnak.
 
Lettország
Nem tudtak élni újabb életre szóló lehetőségükkel a lettek, akik nem lettek az új csehek. Csehország legyőzésével közelebb kerültek egy esetleges elődöntő szerepléshez, de a németek ellen ezt gyorsan eldobták maguktól. Rosszul kezelték, rágörcsöltek. Nehezebb menetrendjük ellenére sem lehet őket azonban elfelejteni, mert ha összeszedik magukat, így is odaérhetnek a későbbiekben. Nagyon nehéz ellenfél várja őket, szerda reggel Szlovákiával mérkőznek. Győzelmük esetén Svédország a következő állomás.
Player to watch: Rolands Kovalevskis #88 (Masters Ulbroka) - A gyors támadó mindig jókor van jó helyen. Hasznos játéka az ellenfél kapuja előtt megnehezíti a védők dolgát, folyamatos gólveszélyt jelent a puszta jelenléte is.
 
Szlovákia
A szlovákok igazi arcát még nem ismerjük. A VB lebonyolítás egyetlen negatívuma és fekete foltja az a “D” csoport besorolása volt, ahová a világranglistán 10. helyen álló Szlovákia került. Érthetetlen, nem volt számukra már hely. 3 könnyű, nagyarányú győzelemmel érkeznek a lettek elleni mérkőzésre. Mondhatni, egyetlen esélyük van az egész VB-n megmutatni, hogy mit tudnak, így ez nagyon kockázatos is lehet. Győzelmük esetén már beállítanák a valaha volt legjobb helyezésüket a világbajnokságok történetében, mivel utoljára 2012-ben végeztek a legjobb 8-ban (8.), amire sem azóta sem volt példa.
Player to watch: Michal Dudovic #4 (Wiler-Ersigen) - A legjobb svájci csapatban játszó, az előző VB-n berobbant fiatal szupertehetség vezeti a VB kanadai táblázatát 7+9-es mutatóval. Távoli lövéseivel a legjobbak ellen is eredményes tud lenni, kérdés, hogy egy fizikálisabb mérkőzésen mire képes.
 
Dánia
A dánokról is sokat hallhattunk a napokban. A tervek szerint haladnak az események számukra, csak az a probéma, hogy ezek nem az ő terveik. Meglepően simán kikaptak az újjászerveződött norvég válogatottól és kaptak egy 25 gólos zakót a svédektől. Egyetlen reménysugaruk a szoros védekezésük és világklasszis elsőszámú kapusuk lehet a továbbiakra nézve. Észtország ellen javítaniuk kell, az sem lesz egy sétagalopp.
Player to watch: Mike Trolle #1 (Rodovre) - A világ egyik, ha nem a legjobb kapusáról beszélünk a dán hálóőr személyében. 85-88%-os mutatója sem fejezi ki azt a bravúros teljesítményét, amelyet nyújtani képes. Neki is vannak rosszabb napjai, de koncentrált és formában lévő állapotából nehezen kizökkenthető. Megkeseríti az ellenfél támadóinak életét, akik sokszor elbizonytalanodnak egy idő után, mikor a ziccereket védi folyamatosan.
 
Németország
A német floorball évről évre rohamos ütemben fejlődik. Rendszeresen erősebb válogatottakkal készültek fel az idei VB-re is, ahol a valaha volt legjobbjukat nyújtják eddig. A 2012-es VB elődöntős szereplésük inkább mázlinak nevezhető, de azóta folyamatosan résztvevői az elittornáknak. Annak ellenére, hogy kihozták magukból a maximumot Lettország legyőzésével és a csoportban elért harmadik helyezésükkel, Finnország a legjobb 8 között várhatóan megálljt fog parancsolni nekik. A helyosztókon azonban még lépdelhetnek feljebb a ranglistán, pláne, hogy a TOP5-10 mezőny nagyon szoros.
Player to watch: Tino von Pritzbuer #32 (WaSa St. Gallen) - A kis termetű jobbos támadó fordulékony mozgásával és gyors lövéseivel sokszor eredményes. Fiatal kora ellenére korábban megfordult évekig a svájci szupercsapat Wilerben, és jelenleg is a svájci elitben játszik a st.galleni klubban, nem véletlenül.
 
Észtország
Az észtek szoros meccsekkel, de csak behúzták csoportjukat, megnyerve ezzel a “C” jelű négyest. Minimális céljukat ezáltal már most elérték, minden további sikerük grátisz lenne számukra. A nap egyik legkiélezettebb ütközete lehet a Dánia elleni rangadójuk. Amennyiben védekezésük állja a sarat, egy gólszegény meccsen tovább is juthatnak.
Player to watch: Rickard Rydell #51 (FBI Tullinge) - A Svédországban született játékos a svéd másodosztályú (Allsvenskan) csapatának és az észt nemzeti csapatnak is gólgyárosa. Eddigi 5 találata mellett több gólra számíthatunk még tőle. Mindenképpen figyelni kell rá, mikor pályára lép.
 
Ausztrália
Az aussiek az európán kívüli országok közül a legjobbnak mondhatóak az U19-es és a felnőtt mezőnyben is. Hazájukban is megállíthatatlanul terjed és fejlődik a floorball, néhány skandináv országban játszó kerettag kiegészülve pedig egy masszív csapatot alkotnak. Már két hónapja Csehországban tartózkodnak, szinte profi körülmények között készülnek huzamosabb ideje, amelynek meg is van az eredménye. Óriási szó, hogy megelőzték Lengyelországot és stabil résztvevői a rájátszásnak. Norvégia ellen nincs sok esélyük, de egy kevés gólos, szorosabb mérkőzést kicsikarhatnak. Egyetlen gyenge pontjuk talán a kapusposzt.
Player to watch: Daniel Gartner #74 (Bondi Raptors) - Az otthon játszó, de csehországi nevelésű csatár ikertestvérével gólerős duót alkot. Húzott lövése a világ bármely bajnokságában megállná a helyét. Társaik folyamatosan keresik is, állandó terrort jelent. 12 pontot szerzett már Prágában, várhatóan lesz még ennél több is.
 
Kanada
Az észak-amerikai régió bajnoka számára maga a kijutás is elismerésre adott okot, mivel kitúrták a nagy rivális Egyesült Államokat. A “D” csoportban elért második helyük pedig minden elvárást túlteljesít, boldogan térhetnek majd haza a VB után. Addig is vár rájuk egy Németország elleni meccs a playoffsban, majd további helyosztók.
Player to watch: Valteri Viitakoski #91 (Nokian KRP) - A magyar válogatott Rácz Domokos korábbi finn elitligás egyesületében játszó finnországi születésű támadó kiemelkedik a kanadai csatárok közül. Egyéni megmozdulásaival meccsdöntő gólokat képes szerezni.