Hírek

Férfi Világbajnokság - 3. nap
2018. 12. 04.

Előbb jött el a karácsony a házigazdáknak, a németek a nap hősei. Egyéb meglepetésekkel tarkított fordulót zártak a hétfői játéknapon az idei világbajnokságon.
 

FB1.jpg 
 
Lettország - Németország 4:5
Eddig egyértelműen a lett válogatott áll a világesemény középpontjában. Előző napi, tökéletes játékukkal legyőzték a házigazda cseheket, így joggal várhatták el sokan, hogy túljutnak az eddig két vereséggel álló Németországon is. Nem sikerült. A történelem megismételte önmagát, Lettország újabb óriási lehetőséget szalasztott el, amely fajtából ritkán ad az élet kettőt. 2012-ben hasonló forgatókönyv alakult ki az említett 3 csoportellenfél között, mikor is a lettek legyőzték akkor (is) a cseheket a nyolcaddöntőben és az elődöntőért való küzdelem során pedig a németek állták útjukat. Egymás mumusai ezek a nemzetek, az biztos. A mérkőzés maga egyébként végig kiélezett volt, a németek az utolsó játékrészben lőtt 4 (!) góljukkal fordították meg a találkozót, ezzel megmentve Csehországot, akiknek így már garantált negyeddöntős helyük van a körbeverés következtében. A bonyolult számítási rendszer röviden annyit tesz, hogy a körbeverés miatt az egymás elleni eredmények kiesnek, így a több lőtt gól fog dönteni - amely statisztika fontosabb ilyen esetben, mint a gólkülönbség, így mindegy, hogy mi lesz a cseh-svájci végeredménye - a csehek javára, mivel már most több találatot szereztek (13), mint a lett-német páros (11 és 11).. Németország becsületből odatette magát, saját helyzetét is segítve. Amennyiben Svájc nem nyeri meg a csoportelsőségért zajló csehek elleni ütközetet, abban az esetben a németek lesznek a 3. helyezettek a négy közül, így az óriási eredményeket elérő Lettország minden ellenére csoportutolsóként zárná az első részét a VB-nek. Ez azért is bír nagy jelentőséggel, mert a csoportutolsó egy erőteljes Szlovákiával kell majd, hogy találkozzon, míg a harmadik feltehetően Szingapúrral.
 
K__p1vb.png
 
Ausztrália - Lengyelország 4:2
Lengyel barátaink a kenguruk földjének legjobbjaival találkoztak, ahol szintén nem a várt eredmény született. Ez azonban már nem akkora meglepetés, ha jobban belegondolunk. Az ausztrál floorball az angolszász nemzetek közül (USA, CAN, NZL, GBR) teszi a legtöbbet a sportág fejlesztéséért, válogatottjainak sikerességéért. U19-es és felnőtt VB-n is mindig ott vannak, sőt átlagon felüli teljesítményt nyújtanak. Többen játszanak ebből az együttesből is skandináv bajnokságokban. Egyébként - ahogy az több távoli országra is többnyire jellemző - Ausztrália a VB előtt 1,5 hónappal már megérkezett Csehországba, és Prága körzetében folyamatos tréningezett, edzőmeccseket játszott. A komoly felkészülésük eredménye ez a siker is. A lengyelek az észtekkel szembeni vereség után lemondhatnak továbbjutási álmaikról, már csak a 13-16. helyosztók maradtak számukra feltehetően Japán, Kanada, Thaiföld hármassal szemben. Lengyelország számára sem lesz ez minden idők legsikeresebb világbajnoksága. Az ausztrálok ezzel szemben mehetnek a rájátszásba majd mint csoportmásodikok (amennyiben legalább pontot szereznek Thaiföld ellen), ahol a legjobb 8 közé való jutásért Norvégia lehet az ellenfelük.
 
45439031424_1de7c0e0c1_o.jpg
 
Szingapúr - Japán 9:5
Sokat látott párharc, ázsiai derbi. A felek idén januárban találkoztak utoljára a dél-koreai VB selejtezőn, ahol döntetlen eredmény született. Sejthető volt egy esetleges szingapúri győzelem, de mindig is nagyon szoros mérkőzéseket játszanak egymással, főleg Japán számára kedvezőbb kimenetelekkel. Ezen a napon nem volt kérdés, hogy ki a jobb. A japánok két harmadig tudták tartani a lépést a rendkívül képzett ellenféllel, a nagy gólzáport csak a szingapúriak voltak képesek folytatni a lefújásig. A győztes csapatnak matematikai esélye maradt még a csoportelsőségre is, de várhatóan Szlovákia mögött második helyen megy tovább a “D” jelű kvartettből. A playoffban a lett-német páros egyike várja majd őket, ha minden a tervek szerint halad tovább.
 
46107402222_c443734402_o.jpg
 
Finnország - Dánia 7:1
A címvédő finnek nagy irammal kezdték a találkozót. Számítani lehetett arra, hogy a pihenőnapjuk után lelkesen vetik bele magukat a játékba újra, majd a meccs vége felé már a torna későbbi részére tartalékolva visszavesznek a sebességből. Ez nagyjából meg is valósult. A dán kapus ismét bebizonyította, hogy ő a világ egyik, ha nem a legjobb hálóőre. Extázisban védett, megbabonázta még a finneket is egy idő után. A goalie a két évvel ezelőtti VB-n is kiemelkedőt nyújtott, óriási védésekkel és remek százalékokkal zárva. A becsületgól is sikerült a labdát keveset birtokló dánoknak. Részsiker, hogy a mérkőzés második felét mindössze 2:0-ás arányban vesztették csak el, igaz lényegében egyik csapatnak sem volt érdeke 60 percig 100%-ot nyújtani, pláne nem a finneknek.
 
45251565735_6694022bd9_o.jpg
 
További mérkőzések:
Svédország - Norvégia 9:1
Észtország - Thaiföld 11:4
 
A svéd-norvég nagyban hasonlított a részletezett finn-dán meccshez. Nagy svéd fölény, remek norvég védekezés és kapusteljesítmény és gyors játék jellemezte az összecsapást. A szomszédos nemzetek ritkán kerülnek össze egymással, egyéb okokból is presztízs mérkőzésnek számított mindkét oldalon.
Az észtek újra hozták a kötelezőt, ezzel bebiztosították elsőségüket a “C” csoportban. Innentől számukra minden csak ráadás, elérték céljukat. Dánia ellen vezet számukra az út a negyeddöntőbe majd a szerdai napon, amely mérkőzésen bármi megtörténhet majd, mivel a dánok megfoghatónak tűnnek az eddig mutatott játékuk alapján.
 
Kíváncsian várjuk a további mérkőzéseket, izgalmakban nem lesz hiány. A hétfő bizonyult eddig a legérdekesebb napnak a 12. Floorball Világbajnokságon, ahol a java még csak most következik.
 
További hírek, információk angol nyelven a VB hivatalos oldalán: http://www.iffwfc.org