Hírek

EuroFloorball Cup – Az első nap
2019. 10. 09.

 Szerdán kezdetét vette az EuroFloorball Cup, ahol két magyar csapat, a Phoenix Fireball és az SZPK-DESEF Komárom is szerepel. A nemzetközi megmérettetésen a magyar mellett szlovák, német és norvég csapatok versengenek.

A férfiak első mérkőzését a Phoenix Fireball játszott a német címvédő Lipcse ellen. A német csapat mélyebb és nemzetközibb kerettel érkezett a tornára, teljes három sorral tudták felvenni a küzdelmet, míg a mieink 14 mezőnyjátékossal várták a kezdő sípszót. A rajt igen jól sikerült a magyar banoknak, 34 másodperc kellet csak Rési Tamásnak, hogy megszerezze csapatának a vezetést. A játékrész derekán Rácz Domokos kapta vissza az asszisztot a Phoenix csk-jától, 2:0-ra ment a Phoenix. A szünet előtt még egy gyors golváltás történt, 3:1-es előnnyel zárta az első harmadot a fővárosi legénység. Az egyetlen fejtörést az okozta, hogy épp a pihenő előtt került emberhátrányba a magyar csapat. 
kínálkozó lehetőséget ki is használta a Lipcse: Ville Pousi volt eredményes emberelőnyből (3:2). A kihasznált fór lendületbe hozta a németeket, akik előbb egyenlítettek, majd a 34. percben Atte Ronkanen góljával a vezetést is átvették (3:4). A záró etap első góljáért nagy csatát vívtak a felek, ám sajnos ezt a lélektanilag is fontos gólt ismét a német gárda lőtte (3:5). A lendület maradt a lipcseieknél, így az 51. percben már néggyel ment a német bajnok, Champier Mihály gólja pedig már csak a végeredmény beállításához szolgált.
 
Phoenix Fireball SE - MFBC Lipcse (német) 4:7 (3:1, 0:3, 1:3)
 
A nap másik magyar érdekeltségű mérkőzésén az SZPK-DESEF Komárom a Trencsén ellen mérkőzött. A regnáló szlovák bajnok ellen nem kezdett megilletődötten a magyar csapat: bár a vezetést a felvidéki gárda szerezte meg, a Komárom egyenlíteni tudott (1:1). Lehetőség nyílt a magyar előnyre is, ám a kettős emberelőnnyel nem tudott élni az SZPK. A második harmad ritmusát jobban vette fel a szlovák csapat, két perc elteltével ismét náluk volt az előny. A folytatásban viszont imét kiegyenlítetté vált a játék, felváltva alakultak ki lehetőségek a kapuk előtt, mígnem Ondrej Kusenda újabb góljával kettőre nem nőtt a trencséniek előnye (3:1). Nem adta fel a magyar csapat, amely gyorsan büntetőt harcolt ki. A rávezetést Tóth Máté Gábor
vállalta magára a cseh kapuslegenda, Tomáš Kafka ellen. A tar magyar játékos nem illetődött meg és látványos megoldást választott (3:2), amellyel a meccset is élesebbé tette!
A döntés tehát a záró húsz percre maradt. Az SZPK látványosan nagyobb sebességre kapcsolt, Benkei László lövése még a kapuvason csilingelt, Czank Dávid lövésére viszont nem volt ellenszer: a 45. percben ismét egál volt (3:3).  A hazaiak ismét megrázták magukat és Kusenda ismét eredményes volt. Nem illetődött meg továbbra se a Haris-legénység, volt lehetőség az újabb gól megszerzésére is, ráadásul emberelőnyben is próbálkozhatott a komáromi csapat. Egy veszélyes helyzetet kis is alakított az SZPK, de egyenlíteni nem sikerült, sőt a kiegészülést követően szinte egyből (ki más?) Kusenda lőtt gólt (5:3). A lélektani előnyt is megragadó Trencsén lendületben maradt, Juraj Matejka góljával már háromra nőtt a különbség - időt is kért a magyar csapat. Utolsó tartalékait is mozgósították Pfneiszli Péterék és az újabb emberelőnyt ki is használták: Németh Richárd góljával zárkózott az SZPK (6:4). A hátralévő idővel a Trencsén jól sáfárkodott és négy másodperccel a vége előtt a tarthatatlan Kusenda ismét betalált, beállítva ezzel a végeredményt.

AS Trencsén (szlovák) - SZPK-DESEF Komárom 7:4 (1:1, 2:1, 4:2)
 
Mindkét magyar csapat derekasan küzdött, de ez csak szoros vereségre volt elég az első napon. Keseregni nincs idő: csütörtökön este 7-től a Phoenix a szintén szlovák Tsunami ellen javíthat, míg az SZPK pénteken kora délután folytatja a norvég Greaker ellen.