Hírek

Akikre még idén feladat várna: fiú U19-es válogatott
2020. 04. 16.

Szeptemberben világbajnoki selejtezőt játszana U19-es férfi válogatottunk. A nem éppen irigylésre méltó helyzetben Csordás Tamás szövetségi kapitánnyal beszélgettünk.

 - Kérlek, elsőként mutasd be a stábot, akikkel együtt dolgozol, valamint térj ki az egymás közötti munkamegosztásra is!
- Jelenleg az U19-es magyar válogatott stábja rajtam kívül a következő tagokból áll.
Kádár Gergő a szövetségi edző. Csapattárs, jó barátom és az előző generációnál Pafféri András keze alatt dolgoztunk együtt, Hollandia elleni mérkőzést ketten vittük. Ezek után nem volt kérdés, hogy vele képzeltem el a munkát, ugyanazok az elképzeléseink.
A teljes adminisztrációért, terem foglalásért és kapcsolattartásért Fodor Attila a felelős. Neki köszönhetjük, hogy nekünk csak az edzéstartással kell foglalkozni, ezért nagyon sokat köszönhetünk neki.
Partnerként pedig meg kell említenem a FunctionalFit csapatát! Balogh Dávidékkal nyáron találkozott először a válogatott ahol is egy alapos felmérését végeztek a játékosokon. Folyamatos konzultálás után velük együtt állítottuk össze a bemelegítéseinket és a levezetéseinket.
 
- Mennyire nehéz ma felkutatni a fiatal tehetségeket? Mennyire látod partnernek az egyesületeket ebben?
- Bolzano után egy igen erős csapat maradt, meg akikre lehetett építeni. Ez is volt a célunk, hogy lehetőleg minél rövidebb idő alatt felkutassuk azokat a játékosokat, akik válogatott szintet képviselnek és beépíthetőek. Nyugodt szívvel mondhatom, hogy minden egyesület segítőkész volt. Kaptunk e-maileket, megkereséseket a listára írt játékosokon kívül hogy kiket érdemes megnézni. Összesen 14 kapust és 106 mezőnyjátékost mértünk fel.
Most februárban pedig megkeresett minket egy Svájcban élő magyar felmenőkkel rendelkező játékos.
 
- Ebben a korosztályban ideálisan kell kombinálni a taktikai és technikai elemeket is, de hangsúly kerül a fizikai felkészülésre és táplálkozásra is. Mennyire nehéz ezek között megtalálni az egyensúlyokat?
- 2019 nyarára elértük a 30 fős keretet. Nyár közeledtével indult be komolyabban a válogatott élete. Az első edzőtáborunk után elkészítettünk egy több oldalas etikai kódexet. Mik azok, amiket elvárunk egy válogatott játékostól és mi az, amit ők elvárhatnak tőlem és a stábtól. Úgy gondolom, hogy az etikai kódexet mindenki elfogadta és megértette.
Brnóban és Pozsonyban is jártunk nemzetközi tornán, ahol felnőtt kategóriában indultunk mivel a 30 fős keretünknek a 80%-a magyar első osztályban vagy nemzetközi IFL ligában játszik. Fontos kiemelni, hogy a keretben voltak olyan játékosok is, akik akkor voltak életükben először nemzetközi tornán, így az volt a célunk, hogy egy szintre hozzuk a játékosokat. Megszokja mindenki a fizikális test a test elleni játékot és a nagyobb tempót.
 
- Ha már szóba került a taktika: mi a víziód a csapat játékát illetően?
- Védekezésre fektetjük a hangsúlyt és onnan építkezünk. Februárban volt szerencsénk a pozsonyi Snipers junior csapata ellen két edzőmérkőzést játszanunk, amit Pfneiszli Gyulának ezúton is köszönünk! Azon a két mérkőzésen összesen 5 gólt kaptunk és 14 gólt lőttünk. Így azt mondhatom, kezd összeállni a játékunk és a csapat stílusa.
 
- Nem vagytok irigylésre méltó helyzetben: az IFF korábban sem kényeztetett el titeket számos információval a selejtezőt illetően, most pedig teljesen a feje tetejére állt minden. Áll rendelkezésedre bármilyen konkrét információ?
- Valóban jól látjátok a helyzetet. Jelenleg annyit tudunk, hogy Olaszország, Franciaország és Lengyelország a lehetséges helyszín, ami jelen helyzetben nem túl szerencsés.

- Mit lehet tudni a leendő ellenfelekről? Hogyan szoktátok feltérképezni a csapatokat?
- Lehetséges ellenfeleink a következőek: Szlovénia, Oroszország, Lengyelország, Észtország, Ausztria, Hollandia, Belgium, Spanyolország, Olaszország, Franciaország és Nagy Britannia. Más információnk egyelőre nincs.
Nemzetközi hétvégéken élünk azzal a lehetőséggel, hogy videómegosztóról lementjük az U19-es közvetítéseket. Szlovénia, Oroszország, Észtország és Lengyelország a 4 legerősebb csapat. Nagy Britannián kívül úgy gondolom a többi csapat egyenlő erőt képvisel. Ha csak a bolzanoi selejtezőnket nézem szinte egyenlő erősségű ellenfeleink voltak Németországot, kivéve mert ők már akkor kiemelkedtek a mezőnyből.
 
- Mennyire vagy kapcsolatban a keret tagjaival? Valamilyen egyedi programot adtatok a játékosoknak, vagy ez a klubok hatásköre?
 
- Ha nem is napi szinten, de kapcsolatban vagyok a játékosokkal. Mindenki egyénire szabott edzésterv alapján edz otthon. Csütörtök este pedig online meccselemzést is tartottunk, ahol újabb feladatokkal láttuk el a fiúkat.
 
- Egyesületi edzőként is dolgozol a Phoenix Wizards csapata mellett, benne vagy a hazai vérkeringésben hosszú évek óta. Hogyan látod: most, vagy 10 évvel ezelőtt volt élesebb a hazai verseny? Szerinted az idei szezonban tapasztalt változások milyen irányba változtatják a hazai klubok életét?
- Mind a két időben izgalmasak voltak a bajnokságok. Az idei szezonban az IFL nagyban segített a 3 top csapatnak, hogy még egy lépcsővel feljebb lépjenek és elkezdjék a felzárkózást a nyugati csapatokhoz. Ezt a fejlődést már a világbajnoki selejtezőn is láthattuk. Külön öröm, hogy mind a 3 IFL-es csapatban aktívan játszik U19-es kerettag.
A hazai bajnokságot tekintve viszont úgy gondolom, hogy csökkent a színvonala az OB 1-nek. Véleményem szerint elég lett volna 6 olyan csapat, akik megütik az OB 1-es mércét és a hazai és idegenbeli mérkőzésekre is teljes létszámmal tudnak kiállni. Miután pedig az IFL-es csapatok visszacsatlakoznak a rájátszásba nekik nem lesz nagy kihívás a hazai bajnokságban edződött csapatok ellen játszani. Az OB 1 es csapatok és az IFL es csapatok között nagy lesz a szakadék és belefuthatnak nagyobb vereségekbe.
 
- Tegyük fel, hogy rövid távon rendeződik a járványügyi helyzet és újra megnyílik a lehetőség edzéseket tartani. Milyen menetrend mentén folytatnátok a felkészülést?
- Áprilisi válogatott hétvégére terveztünk egy mini tornát, amit külföldi csapatokkal akartuk megrendezni. Belga, szlovák és svájci csapatok jöttek volna. Májusban heti 1 edzőmérkőzésünk lett volna a Phoenix Fireball és a Dunai Krokodilok ellen. Június végén folytatnánk utunkat Brnóba a Hummel Cup férfi pro kategóriájába, majd júliusban pihenő várna a fiúkra. Augusztusban edzőtáborok után pedig feltennénk az i re a pontot egy Czech Open Pro tornával.
 
Az U 19-es válogatott jelenlegi kerete:

Kapusok:
- Egedi Bence (IBK Cartoon Heroes)
- Dragolovics Mihály (IBK Cartoon Heroes)
- Sárosi Benedek (SZPK – Komárom)

Védők:
- Diószeghi Levente (Dunai Krokodilok)
- Jenei Péter (SZPK – Komárom)
- Fazekas Tomaj (Phoenix Fireball SE)
- Dénes Donát (IBK Cartoon Heroes)
- Illés Levente (Dunai Krokodilok)
- Kiss Milán (Origo Mohicans)
- Ördög Dominik (SZPK – Komárom)

Centerek:
- Pozsony Bendegúz (Dunai Krokodilok)
- Kiss Donát (Origo Mohicans)
- Fodor Attila (ARES HC)
- Resch Béla (Phoenix Fireball SE)

Csatárok:
- Tényi Tamás © (Phoenix Fireball SE)
- Pirik Dávid (SZPK – Komárom)
- Diószeghi Zsolt (Dunai Krokodilok)
- Fodor Dávid (ARES HC)
- Trombitás Balázs (Lizards Floorball Team)
- Venczel Máté (Dunai Krokodilok)
- Erős Gyula (IBK Cartoon Heroes)
- Varga János (DEAC)