Hírek

Nekünk nyolc: győztes nyitány a vb-n!
2024. 05. 09.

Fölényes győzelemmel kezdte a finnországi világbajnokságot U19-es leány csapatunk, amely szerda délután lendületes és eredményes játékkal 8–2-re győzte le Kanada legjobbjait.

Alaposan kitettek magukért a finn szervezők: az U19-es leány világbajnokság első napján iskoláscsoportokat láttak vendégül a torna helyszínén, a lahti Sport- és Vásárközpontban, a legkisebbeknek ugrálóvárakkal kedveskedtek, a látványos és színvonalas megnyitón pedig a táncosok mellett az országban igencsak népszerű énekesnő, Ilta szórakoztatta a nagyérdeműt. Az ünnepség egyébként az esti programot vezette fel, benne a helyiek által leginkább várt finn-lengyel mérkőzéssel, vagyis addigra már túl voltunk a minket legjobban érdeklő magyar-kanadai összecsapáson.
 
Ha jégkorongban találkoztak volna a felek, valószínűleg a tisztes helytállás lehetett volna a célunk, floorballban viszont mások az erőviszonyok – elég csak a másfél évvel ezelőtti csörtére gondolnunk, amelyet nyolc góllal megnyertünk a juharlevelesek ellen. Ezúttal is jól kezdtünk, két perc pergett le az óráról, amikor Kajtár Jázmin tette középre a labdát, az érkező Gálfi Orsolya pedig nagy erővel a keresztvas alá lőtt. A mieink igyekeztek megzavarni a kanadaiak támadásépítését, aminek meg is lett az eredménye, Medica Krisztina labdaszerzése után megduplázta az előnyünket – és még mindig csak az ötödik percben jártunk. A rivális viszont nem hagyta annyiban a dolgot, nem sokkal később szépített, és bár a harmad hátralévő részében inkább a magyar csapat előtt adódtak lehetőségek, maradt a 2–1-es állás az első szünetig.
 
Kanadai góllal kezdődött a második szakasz, a bal szélen vezetett gyors támadást az ellenfél, amely a folytatásban is elsősorban egyéni villanásokkal próbálta meg feltörni a magyar reteszt. Más kérdés, hogy a mieink nemigen hagyták érvényesülni vetélytársukat, a fegyelmezett védekezés ráadásul kreatív támadójátékkal párosult. Az egyenlítéstől ugyanis senki nem esett kétségbe, előbb Medica szerzett újabb gólt, majd a szemfüles Somodi Anna csente el a labdát, hogy aztán tankönyvbe illően emeljen a hosszú felsőbe. A második harmad derekán tehát ismét kettő volt közte, de nem elégedtek meg ennyivel Varsányi Zsuzsanna tanítványai: a szünet előtt Medica újfent megvillant, parádésan húzta vissza a labdát a rövidbe.
 
Addig is a magyar válogatott irányította a mérkőzést, de a záró harmadra nagyon elfáradtak a kanadaiak, akik a húsz perc alatt mindössze egyetlen kapura lövést tudtak felmutatni. Eközben a mieink élvezték a játékot, egyre-másra vezették a szépen felépített akciókat, és növelték is a különbséget. Gálfi közvetlen közelről volt eredményes, ő szerezte a hatodik gólunkat, majd öt percre rá Rezneki Panka a kanadai térfél közepéről lőtte ki a hosszút – nagyszerű találat volt! A 8–2-es végeredményt a mérkőzést legjobbja, a négy gólig jutó Medica Krisztina állította be, aki az első győzelem után érthető módon elégedetten értékelt a nemzetközi szövetségnek.
 
„Büszke vagyok a csapatra, nagyszerűen kezdtük a világbajnokságot. Remélhetőleg tudjuk folytatni, amit elkezdtünk, és jó meccseket játszunk. Nehéz dolgunk lesz a dánok ellen, de ha csapatként dolgozunk, akkor sikeresek lehetünk.”
 
A D-csoport másik szerdai mérkőzésén Dánia igazolta a papírformát, 9–5-re legyőzte az olaszokat. A mieinkre csütörtökön 18.30-tól a kvartett favoritjaként emlegetett dánok várnak, akik a tavalyi selejtezőben jobbnak bizonyultak, de abban biztosak lehetünk, hogy semmit sem ad nekik ingyen U19-es leány válogatottunk.
 
U19-es leány világbajnokság, D-csoport:
MAGYARORSZÁG–Kanada 8–2 (2–1, 3–1, 3–0)
Dánia–Olaszország 9–5 (2–1, 3–1, 4–3)

Az állás: 1. Dánia 2 pont, 2. MAGYARORSZÁG 2, 3. Olaszország 0, 4. Kanada 0
 
Fotó: IFF