Hírek

Helytállás után bravúros döntetlen
2024. 05. 10.

Kevesebb mint húsz óra leforgása alatt két vb-meccset játszott U19-es leány válogatottunk: Dánia érvényesítette a papírformát, az olaszoktól ellen viszont nagyszerű játékkal pontot szereztünk.

Álomjátékkal kezdte a D-csoportban favorit dánok elleni mérkőzést U19-es leány válogatottunk. Hiába szerzett vezetést a rivális, lányaink bátran és gyorsan játszottak, helyzetekig jutottak. Sőt, gólokig is: Gálfi Orsolya előbb elrobogott a pálya jobb oldalán, és mesteri mozdulattal emelt a keresztvas alá, majd alig öt percre rá megismételte ugyanezt, de lekészített Kajtár Jázminnak, aki nagyszerű lövéssel fordított. A harmad végéig előnyben voltunk Dánia ellen – ez már önmagában is bravúr, elvégre nincs egy súlycsoportban a két válogatott. A folytatásban sem adtuk olcsón a bőrünket, derekasan helytálltunk, de a nyolc közé jutásra pályázó vetélytárs alaposan megrázta magát, és 11–2-es győzelmével végül érvényesítette a papírformát.
 
No, de gyorsan maguk mögött kellett hagyniuk a lányoknak, ami csütörtök este történt, és a pihenésre sem jutott sok idő, mert pénteken ebédidőben már az olaszok következtek az utolsó csoportmérkőzésen. A tavalyi selejtezőtornán elszenvedett vereségért szerettek volna visszavágni a mieink, de az olasz válogatott a dánok elleni viszonylag szoros vereséggel (9–5) és Kanada tükörsima legyőzésével (11–3) bizonyította, hogy jelentős játékerőt képvisel. Az első harmadban viszont hiába játszott fölényben, és alakított ki helyzeteket, a magyar védekezés elsőrangúan működött, Szabó Hanna pedig bravúrt bravúrra halmozott. Gálfi Orsolya szólójával ráadásul a játékrész felénél előnybe kerültünk, húsz perc után 1–0-ra vezettünk.
 
Az olaszok megpróbálták fokozni a tempót, és egyre nagyobb nyomás alá helyezni a kapunkat, újabb gólt mégis Varsányi Zsuzsanna együttese szerzett. Pénzes Laura labdaszerzését követően Medica Krisztina két védő között megtartotta a labdát, majd jól helyezett lövéssel mattolta a kapust – a két lány egymás nyakában ünnepelte a második magyar találatot. Sajnos nem tartott sokáig a kétgólos előnyünk, mert a mi szempontunkból rendkívül balszerencsésen megpattanó lövéssel szépítettek az olaszok, és emberelőnyben az egyenlítéshez is nagyon közel álltak. Kivédekeztük a két percet, de ami késett, nem múlott, a második szünetben már egálra álltak a felek. 
 
Nagyon nehéz helyzetbe kerültünk a záró harmad elején, mert előbb Medicát állították ki, majd miután nagy energiákat mozgósítva kivédekeztük a hátrányt, Pénzest is kiküldték két percre. Az olaszok mezőnyfölénye a Szabó-bravúrok ellenére góllá érett, de nem adtuk fel, hamar átvettük az irányítást. Hatalmasat küzdött a magyar csapat, ezekben a percekben minden tekintetben jobban játszott ellenfelénél, és az akarat eredményességgel is párosult, merthogy Rezneki Panka tűpontos passzából Medica három perccel a vége előtt egyenlített. Őrülten izgalmas végjáték kezdődött, amelyben mindkét csapat előtt adódott lehetőség, de újabb gól már nem született, így 3–3-as döntetlennel ért véget a találkozó, a látottak alapján rászolgáltunk a pontszerzésre.
 
„Nagyon élveztük a mérkőzést, és elképesztő, hogy ilyen jól játszottunk, talán senki sem számított rá. Közösen, csapatként küzdve csináltuk meg, mindenki a legjobbját nyújtotta. Pihenünk és készülünk a szombati mérkőzésre” – mondta a mieink legjobbjának megválasztott Szabó Hanna. A magyar válogatott a harmadik helyen zárta kvartettjét, vagyis a szombati helyosztón a C-csoport harmadikjával, Új-Zélanddal találkozik, 12.30-as kezdettel a 13. hely lesz a tét. Hajrá, lányok, csak így tovább!
 
U19-es leány világbajnokság, D-csoport:
Dánia–MAGYARORSZÁG 11–2 (3–2, 3–0, 5–0)
MAGYARORSZÁG–Olaszország 3–3 (1–0, 1–2, 1–1)
 
Fotó: IFF