Hírek

A 14. helyen zárták a vb-t lányaink
2024. 05. 12.

Az utolsó mérkőzésén háromgólos hátrányból egyenlített, ám végül 8–6-ra kikapott Új-Zélandtól U19-es leány válogatottunk, amely a 14. helyen zárta a finnországi világbajnokságot.

Jóformán nem volt egyoldalú mérkőzés az U19-es leány világbajnokság szombati programjában, mivel a csoportküzdelmek után hasonló játékerőt képviselő csapatok kerültek szembe egymással, rendszerint egy-két gól döntött. Izgalmakból a mieink Új-Zéland elleni összecsapásán sem volt hiány, amelynek tétje a 13. hely megszerzése volt – mindkét együttes a harmadik helyen zárta saját csoportját, a magyar válogatott Kanadát, a rivális Ausztráliát előzte meg.
 
Nagyszerűen kezdődött a mérkőzés, alig négy perc elteltével Somodi Anna lövése meglepte az új-zélandi kapust, de az ellenfél ritmust tudott váltani, és egyre több helyzetet alakított ki. A harmad feléhez érve egyenlített is, ám a mieink nem törtek meg, és Pénzes Laura két villámgyors lövésével az első szünetben 3–1-re vezettek.
 
A második harmadot viszont Új-Zéland kezdte jobban, két perc sem kellett a szépítéshez, nem sokkal később pedig ismét betalált a rivális, kezdődött tehát minden elölről. A játék képe alapján egyáltalán nem borult fel a pálya, de ebben a szakaszban csak az új-zélandiak találtak be, a mieink hiába jutottak el helyzetekig, nem tudták feltörni a reteszt. A harmad derekán fordított az ellenfél, amely így 4–3-ra vezetett negyven perc után, izgalmasnak ígérkezett a záró játékrész.
 
Hiába védekeztek elsőrangúan a magyar lányok, az áthúzódó kiállítást az utolsó pillanatban kihasználták az új-zélandiak, majd egy percre rá egyenlő létszámnál is betaláltak, így elléptek hárommal. Talán el is hitték, hogy megvan a győzelem, de a mieink máshogy gondolták! Előbb Kajtár Jázmin talált be középről, majd Gálfi Orsolya használt ki egy védelmi megingást, végül Medica Krisztina szerzett labdát, és lőtt hatalmas gólt. Kevesebb mint öt perc leforgása alatt egyenlítettünk!
 
Rendkívül intenzív volt a mérkőzés, amolyan adok-kapok kezdődött, nem unatkoztak a kapusok. Az adódó lehetőségekkel az új-zélandiak jobban sáfárkodtak, így 8–6-ra megnyerték a mérkőzést, de Varsányi Zsuzsanna együttese így is büszke lehet a mutatott játékára. Nemcsak az utolsó összecsapáson, hanem az egész tornán, a nyitányon ugyanis legyőzte Kanadát, majd helytállt a dánok ellen, és pontot csent az olaszoktól. U19-es leány válogatottunk a 14. helyen zárta a finnországi világbajnokságot, amely értékes tapasztalatokkal szolgált.
 
„Nyilván rossz, hogy nem nyertünk, de nagyon élveztük a mérkőzést. Az első harmadban jobban kellett volna koncentrálnunk, és védekezésben többet segítenünk egymásnak, de utána sikerült összekapnunk magunkat, jó meccset játszottunk. Akkor is küzdöttünk, amikor több góllal vezetett az ellenfél, egy pillanatra sem adtuk fel” – értékelte az utolsó találkozót Pénzes Laura.
 
U19-es leány világbajnokság, a 13. helyért:
Új-Zéland–MAGYARORSZÁG 8–6 (1–3, 3–0, 4–3)
 
Fotó: IFF