Hírek

Magyarország - Szlovénia előzetes
2019. 01. 31.

A hétvégén ismét IFF hivatalos nemzetközi hétvégét rendezünk a felnőtt férfi válogatott számára.
 

Az októberi Nagy-Britannia elleni győzelmek után most egy erősebb Szlovénia érkezik hazánkba két barátságos felkészülési mérkőzésre. Rövid cikkünkben körbejárjuk a magyar és szlovén csapatot, különösen bemutatva a vendégeket és az ő aktuális helyzetüket a floorball térképén.
 
Dél-nyugati szomszédainkat jól ismerjük, sokszor találkoztunk már velük. Közös múltja a két nemzeti együttesnek egészen 2002-ig nyúlik vissza, amikor is a két ország első tétmeccsén 4:3-as magyar siker született. Többnyire a már megszűnt divíziók szerinti VB-ken csaphattak össze a felek, szinte mindig magyar győzelemmel. Azóta azonban sok idő telt el, a szlovén floorball pedig lendületbe jött és sokat fejlődött az elmúlt 4-5 évben.
 
Utoljára megközelítőleg egy éve hívtak el minket hozzájuk egy barátságos, 4x20 percig tartó edzőmérkőzésre, ahol egy tartalékos magyar csapat pár góllal alulmaradt. Ami a hivatalos mérkőzéseket jelenti, a 2017 őszén tartott olaszországi Adria kupán ellenük kezdtük a tornát, ahol a foghíjas magyar válogatott vereséget szenvedett 8:4 arányban.
 
Okunk van tehát a visszavágásra, de elsődleges szempontja a hétvégének, hogy elkezdje a felkészülés utolsó periódusát a válogatott a szinte napra pontosan 1 év múlva kezdődő világbajnoki selejtezőre. Szlovénia ideális ellenfél, jelenleg kívánni sem lehetne jobbat náluk, játéktudásuk szinte megegyezik a miénkkel. Mutatja ezt az is, hogy legutóbbi kvalifikáció során is remekül teljesítettek, mindössze egy a mérkőzés vége előtt 17 másodperccel bekapott góllal kaptak ki az utolsó továbbjutást érő helyet elérő, végül érdekes módon a prágia VB-n 6. helyen végző Németország válogatottjától (végeredmény: 6:5). Bajnokságukban van 2-3 meghatározó csapat, ugyanakkor a legjobb egyesületek csatlakoztak az osztrák elsőosztályhoz (Bundesliga), amely egyfajta vegyes bajnokságként üzemel a két ország között. Ennek jelenlegi listavezetője, a válogatott keretének magját is adó Skofja Loka csapata.
 
A két mérkőzés során mutatkozik be a többszörös magyar bajnok és kupagyőztes, illetve EuroFloorball Challenge győztes edző, Pafféri András mint megbízott szövetségi kapitány és segítője a finn Micael Tuominen. A játékoskeretben is lesznek új arcok, régi visszatérők és megszokott kulcsjátékosok.
 
K__p1_paff__ri.png
fotó: floorball-europe.com
 
Ami a vendégek csapatát illeti, szinte a legerősebb felállásukban érkeznek, a legutóbbi VB selejtezős csapatukhoz hasonló összeállításban. Nagy nevek is játszanak náluk, 3-4 meghatározó játékosuk külföldi topligákban szerepel, főként Csehországban. Az első sorukból többen a Sparta Praha és a Bohemians cseh elitligás egyesületek tagjai. Kiemelkedőnek mondhatók a rutinos, idősebb játékosaik közül Kosir Robert (Sparta Praha #22), Luka Casar (Sparta Praha #90) és Anze Sneberger (Bohemians #71) támadók. Rengeteg fiatallal kiegészülve egy veszélyes és gyors csapat képét alkotják a szlovénok, akik ellen látványos és izgalmas mérkőzésekre lehet számítani.
 
K__p1_game.png
fotó: IFF Flickr
 
Nekünk sem kell azonban szégyenkezni, nálunk is akadnak ügyes, tehetséges játékosok, akik közül többen külföldi neves bajnokságokat megjártak vagy jelenleg is ott edződnek. Többet között a hétvégén pályára lép piros-fehér-zöld színekben a finn elsőosztályban éveket lehúzott Rácz Domokos (Phoenix FSE #20), a jelenleg a norvég elitligás Müller János (Sarpsborg Sharks #7), az aktuális magyar bajnoki kanadai táblázat élén álló, dán bajnoki ezüstérmes Pfneiszli Péter (SZPK Komárom #10), illetve a Svédországban megfordult Ressely Norbert (Dunai Krokodilok #28) és Havas Krisztián (Dunai Krokodilok #1) is.
 
Minőségben tehát nem lehet okunk majd a panaszra, magas színvonalú találkozókra lehet számítani, remélhetőleg magyar győzelmekkel társulva. Bízunk benne, hogy mindkét napon nagy számban jelennek meg nézők, szurkolók, hozzátartozók és barátok a mérkőzések helyszínén. Mindenkinek ajánljuk a programot, kiváló alkalom ez a magyar floorball népszerűsítésére is.
 
Program:
Február 2. (szombat) 20:30 Magyarország - Szlovénia
helyszín: Érd Batthyány Sportcsarnok
 
Február 3. (vasárnap) 14:30 Szlovénia - Magyarország
helyszín: Komárom Városi Sportcsarnok
 
HAJRÁ MAGYAROK!