Hírek

Legyőztük a belgákat is!
2020. 02. 02.

 Mai győzelmével a poprádi selejtező ötödik helyén zárt Magyarország válogatottja

 Vasárnap ebédidőben várt ránk a poprádi világbajnoki selejtező utolsó feladata: Belgium nemzeti csapatával nézett farkasszemet a magyar válogatott.
 
Nem sok idő volt a regenerálódásra, de egy győzelemnél jobb motiváció nem is jöhetett volna a mieinknek. A belgákról előzetesen nem sok információt lehetett leszűrni: Svájc ellen nem sokat láthattunk belőlük és az Elefántcsontpart elleni mérkőzésből se sokat szűrhettünk le. A stáb így is megkapta a felmérte az elérhető információkat és vasárnap délelőtt is volt még mód egy utolsó taktikai értekezletre is.
 
Túl sok meglepetés nem volt a mieink összeállítását illetően. A kapuban ezúttal Hotz Erik kezdett, előtte pedig ezúttal a Mile Benedek-Csorba Gellért védőpáros, valamint a Zelei Kristóf-Szelley Áron-Ádám Milán trió kezdett. Az első lehetőséget a belgák alakították ki és a második percben Hotz Eriknek már védenie is kellett. Fokozatosan vette át a kezdeményezést a magyar válogatott: egy Hotz-kidobást váltott majdnem gólra Rácz Domokos, majd szinte mindegyik magyar támadó munkát adott a belga kapusnak, Martijn Boucneau-nak: sorrendben Pfneiszli Péter lövését védte fejjel, majd Czank Dávid, Harangozó Szilárd, ismét Pfneiszli Péter talált kaput. Érett a magyar gól és a 8. percben meg is szüereztük a vezetést: egy jó szabadütésfigurát követően Pfneiszli Péter játszott Müller Jánosnak, aki már mattolta a belga 89-est (0:1). A gólt követően is lendületben maradunk, letámadással igyekeztünk zavart okozni a belga védelemben. Kissé vártalanul mégis egyenlítettek a belgák: Martin Tombal ívelt előre, a labdába Lucas Balcinhas Godinho piszkált bele annyira, hogy túljárjon Hotz Erik eszén (1:1). A bekapott gól nem vetette vissza a mieink lelkesedését: Müller János tévesztett célt, majd Németh Richárd bombájánál, majd Rési Zoltán lövésénél kellett nagyot védenie a belga kapusnak. Záproztak a magyar löketek (Szelley Áron és Kádár Gergely is kaput talált), ám egyszer Hotz Eriknek is hárítania kellett. Nagyon érett az újabb magyar gól: Pfneiszli Péter játszott a kapu alól Németh Richárdnak, megint nagyot kellett mentenie a belgák kapusának. A 17. percben viszont már nem volt ellenszer: Harangozó Szilárd passzát a kapu előterében Rácz Domokos értékesítette higgadtan (1:2). A magyar gólt követően ismét veszélyeztettek a belgák, ám a mieink is előrukkoltak egy szép szabadütésfigurával, aminek a végén Harangozó Szilárd lövését védte megint a belga 89-es. Maradt a magyar nyomás: Harangozó Szilárd és Rési Tamás is ismételten kaput talált, érett az újabb magyar gól. Az utolsó percre emberelőnybe kerültünk, ráadásul kecsegtető helyről jött magyar szabadütés. A mieink szinte cicáztak, 6 passzt követően szánta el magát lövésre Rácz Domokos, ami egy belgán megpattanva jutott a hálóba (1:3). Megérdemelten mehettünk előnnyel a pihenőre!
 
A második harmadot megelőzően a belgák tölttek több időt az öltözőben, a húzást követően mégis úgy tűnt, hogy miénk lehet az első helyzet. Mégis labdát szereztek, majd Florian Wery dolgozott ki magának lövőhelyzetet, Hotz Erik védett, ám a kipattanót Felix Persyn kegyetlenül beverte (2:3). A gól lendületet adott a belgáknak, Hotz Eriknek két újabb bravúrra is szüksége volt, ám egy gyors kontrára megint nem volt ellenszer: 2:1 ellen lépett ki, góllal fejezte be a helyzetet a belga csapat: Florian Wery ezúttal Luca Boutmans szolgálta ki. Sajnos gyorsan elpárolgott a magyar előny és egy újabb Hotz-bravúrra volt szükség az egál tartásához. Pafféri András megint nagyobb koncentrációt, több figyelmet kért, főként a védekezéssel volt elégedetlen a magyar szövetségi kapitány. A 27. percben lépett kijjebb a szorításból a magyar csapat, végre újra munkát adtunk a belga védelemnek, de Hotz Eriknek is volt védeni valója. A mérkőzés felénél megint Hotz Erik védett: a belgák láthatóan csakis kontrákkal igyekeztek operálni (ezekben tényleg volt veszély is), a mieink többet birtokolták a labdát. A 31. perben aztán ez a fölény ismét gólt ért: Pfneiszli Pétert passzából Németh Richárd lőtt gólt a palánk mellől (3:4). A gólt követően igyekeztek gyorsan egyenlíteni a belgák, de Ressely Nortbert jól blokkolt, a megszerzett labdával támadást építettünk, és a nem sokkal előbb még jól védekező Ressely Norbert talált be (3:5)! A 36.percben jelentkezett újra támadással a benlga csapat, de Hotz Erik a helyén volt, a második lövés pedig elhagyta a pályát. Pfneiszli Péter is dolgoztatta a belga kapust, Müller János lövésére viszont már nem volt ellenszer: a második harmad kezdeti megilletődöttségét teljesen levetkőztük és tovább sikerült növelni előnyünket (3:6)! Lars Lowie fonákosánál Hotz Eriknek kell ismét védenie , majd egy szép belga szabadütés-figurát láthattunk, de Hotz Erik ismét magabiztos volt. A 39. perc: Rési T veszélyeztet, majd Czank Dávid lövése zárta le a második harmadot.
 
A harmadik harmadban ismét kontrákkal próbálkoztak a belgák, de nem jutottak kapura lövésig. A mieink kísérleteztek, sikertelenül: mindkét csapat kissé nehezen vette fel ismét a meccs ritmusát. Luca Boutmans került jó lövőhelyzetbe, de a labda elhagyta a játékteret, majd Lucas Balcinhas Godinho is fölé lőtt. A mieinktől Kádár Gergely talált először kaput a 45. percben. Lars De Maere is helyzetbe került, de lövése elkerülte a kaput: enyhe fölényben kezdték ezt a harmadot is a belgák, de a befejezéseik rendre pontatlanok voltak. A 49. percben Kádár Gergely löketénél kellett ismét védenie a belga kapusnak, majd egy gyönyörű kontrát zártunk le góllal: Hotz Erik dobta a lasztit Harangozó Szilárdnak, aki egy szép fonákos passzal a belga védőt átfűzve tálalt Ádám Milán elé, aki a kapuvas segítségével betalált (3:7)! A gólt követően is a mieink maradtak lendületben: Németh Richárd lövésénél kellett ismét a bravúr a belga kapustól, majd Czank Dávid lövése elhagyta a pályát. A játékrészben is jól forgatta a csapatot a stáb, mindenki megízlelhette a mérkőzés ritmusát. Az 53. percben kellett hosszú idő után védenie Hotz Eriknek, de a folytatásban is a mieink akarata érvényesült. Egy beütést csent el Rési Zoltán, aki Pfeniszli Péterrel kényszerítőzve jutott lövőhelyzethez, amelyet értékesített is (3:8)! Láthatóan nem tudtak mit kezdeni a mieinkkel a belgák és nem is igazán reagáltak semmit: ez a meccs már eldőlt! A folytatásban is a mieink domináltak és emberelőnybe kerültünk. Bár a belgák részéről Luca Boutmans egy lövéssel veszélyeztett, a mieink gyorsan felálltak, a belga térfélen magyar ütőkön járt a labda, Harangozó Szilárd járt közel a gólszerzéshez. Kettős előnybe kerültünk (késleltetett kiállítás volt érvényben), hat a négy ellen továbbra is szépen adogattuk a labdát és Rácz Domokos passzát Pfneislzi Péter értékesítette (3:9). A hajrá is magyar lehetőségekkel folytatódott (Németh Richárd és Harangozó Szilárd is tüzelt), továbbra is domináltunk. Kis figyelmetlenség a mieink részéről, aminek az eredménye egy jogos belga büntető. A labda mögé Luca Boutmans állt oda és higgadtan értékesítette a lehetőséget (4:9). Három és fél perc volt még hátra: a belgák mentek becsülettel, de a mieink akarata érvényesült. 2:19-cel a vége előtt a belgák kértek időt, de lövőhelyzetig ismét Németh Richárd jutott. A belgák a labdaszerzésüket követően kapus nélküli játékkal próbálkoztak: szépen felálltak, de komoly lehetőségig nem jutottak. Czank Dávidnak volt még lehetősége az üres kapura: ez kimaradt, a magyar győzelem viszont nem: megérdemelten nyertünk és szereztük meg az ötödik helyet!
Összességében szépen helyt álltak és sokat dolgoztak a fiúk. Számos nagyon jó pillanatot láthattunk a mieinktől, a számunkra igazán komoly téttel bíró mérkőzéseket pedig magabiztosan hoztuk. Így két győzelemmel és jó szájízzel zárhatjuk le a tornát. Reméljük, hogy ez a mai győzelem olyan világranglista pozíciót fog eredményezni, amellyel a következő selejtezőnek még jobb sorsolással vághatunk neki.

Belgium – Magyarország (1:3, 2:3, 1:3)
Világbajnoki selejtező, Poprád, 84 néző
Vezette: Simon Broman, Martin Matti (svédek)
 
Magyar pontszerzők: Rácz Domokos (2+2), Pfneiszli Péter (1+3), Harangozó Szilárd (0+3), Müller János (2+0), Németh Richárd (1+1), Ressely Norbert (1+0), Rési Zoltán (1+0), Ádám Milán (1+0)
 
Mérkőzés legjobbjai: Lucas Balcinhas Godinho és Pfneiszli Péter
 
A torna legjobb magyar játékosa: Rácz Domokos